Jak poznat nejlepší tlakové hrnce
Pokud hledáte nejlepší tlakovou pánev, je důležité zvážit několik důležitých parametrů. Mezi ty nejdůležitější patří:
- Kvalita materiálu
- Velikost
- Tepelná izolace
- Bezpečnostní funkce
- Cena
Kvalita materiálu je důležitá při výběru tlakové pánve. Měli byste zvážit použití nerezové oceli nebo hliníku, protože jsou odolné a velmi trvanlivé. Velikost je také důležitá, protože potřebujete, aby se do pánve vešla správná množství potravin. Tepelná izolace je důležitá, aby vám vaření trvalo co nejkratší dobu. Bezpečnostní funkce jsou důležité, abyste se mohli ujistit, že vaření probíhá bezpečně. Cena je důležitá, protože potřebujete najít něco, co je ve vašem rozpočtu.
Vybíráme: Tlakové hrnce
Řada lidí z nich má poněkud respekt, pro jiné jde o nepostradatelné a užitečné pomocníky v kuchyni. Jde o hrnce lidově zvané papiňáky. Jak si vybrat ten správný tlakový hrnec?
Na ceně záleží
Jako u většiny výrobků lze říci i v tomto případě, že se nevyplatí šetřit na nesprávném místě. Renomovaná značka vám garantuje absolutní bezpečnost při používání tlakového hrnce. Spolehlivý výrobce vám na svůj produkt navíc dá možnost i desetileté záruční lhůty, rozhodně se vám tedy takováto investice v čase vyplatí, protože těsnění hrnce se může poškodit již za dva roky normálního používání.
Vyberte vhodný materiál i velikost
Sledujte kvalitu dílenského zpracování i materiálu. Tlakové hrnce se dnes již většinou vyrábějí z nerezové oceli, která dobře vodí, je schopna udržet teplo a snadno se udržuje. Vy si tak v první řadě budete muset rozmyslet, pro kolik osob v něm nejčastěji budete připravovat pokrmy a od toho odvodit velikost hrnce neboli jeho objem. Nejčastějšími jsou tlakové hrnce, které mají zhruba šest až osm litrů. Ty pohodlně stačí na běžnou přípravu pokrmů pro čtyřčlennou rodinu.
Máte-li méně početnou domácnost, čas od času se dají sehnat také tlakové hrnce o objemu dva nebo tři litry. Znamenají v případě přípravy nižšího počtu porcí značnou úsporu, hrnec je totiž potřeba dostatečně naplnit vodou, a to zhruba do dvou třetin.
Ty největší mají objem deset a více litrů a oceníte je zpravidla jen párkrát do roka, například na zavařování sklenic. Ideální je proto si pořídit dva, jeden větší a menší na častější používání.
Nezapomeňte na zavírání a pojistky
Důležité je na hrnci i zavírání, často se setkáte s typem bajonetového zavírání, které je uživatelsky velmi jednoduše použitelné, neboť poklici pouze nasadíte a pootočíte. Moderní současné hrnce navíc bývají vybaveny už i pojistkou uzavírání. Druhým typem je oválné víko, které se vsune pod horní okraj hrnce a otočí. Typický byl tento systém hlavně pro starší tlakové hrnce z ne příliš odolného hliníku, nicméně se s ním setkáte u některých výrobců dosud.
Bezpečnostní ventily jsou rovněž již standardním vybavením současného tlakového hrnce. Měly by být minimálně dva – pracovní a bezpečnostní. Některé modely mají pojistek dokonce ovšem i pět. Důležité je nejen bezpečí, ale také pohodlí při manipulaci. Nejlepší je si reálně ověřit, jak vám držadla padnou do ruky. Materiál madel může být buď plast nebo kov. První varianta má výhodu v menším zahřívání, druhá zase ve větší odolnosti.
Neméně podstatné je také to, zda se dají jednotlivé součásti hrnce jako právě pojistky bez problémů vyměnit. Dostupnost náhradních dílů byste tedy neměli podcenit. Na čem naopak ušetřit většinou lze, to jsou doplňky typu digitální displej, bez kterých se v praxi většina běžných uživatelů může poměrně dobře obejít.
Pokud vybíráte tlakový hrnec, bude vás jistě zajímat typ, materiál, vhodné pro indukci, dostupné velikosti nebo průměr. Podle parametru „materiál“ rozlišujeme hliníkový odlitek nebo nerezová ocel.Co se týče „dostupné velikosti“, najdeme u tlakových hrnců varianty jako 22 cm nebo 30 cm. Pokud by vás zajímal parametr „typ“, vybírat je možné z variant tlakový hrnec. Na snadě je zkoumat i parametr „vhodné pro indukci“, kde najdeme varianty ano.