Vybíráme: Fritézy
Chcete si pořídit kvalitní fritovací hrnec neboli fritézu? Přečtěte si tento článek, který vám poradí jak si kvalitní fritézu vybrat. Fritéza se v posledních letech stala neodmyslitelnou součástí každé moderní kuchyně.
Tento kuchyňský spotřebič slouží k fritování neboli smažení různých druhů potravin. Jeho největší výhodou je, že dokážete připravit dokonalé jídlo v poměrně krátkém čase. Fritovaná jídla se dnes považují za zdravější, než klasické smažení na pánvi. Ve fritéze připravíte různé druhy zeleniny, maso, ale i některé druhy pečiva či sýry.
Důležité otázky před výběrem fritézy
Před samotným výběrem kvalitního fritovacího hrnce je důležité zaměřit se na následující otázky:
- Jaké jsou vaše finanční možnosti?
- Pro kolika člennou rodinu budete vařit?
- Jaké vyžadujete funkce u fritovacího hrnce?
Typy fritovacích hrnců
Existují tři typy fritovacích hrnců, jimiž jsou:
- fritovací hrnec se skrytým topným tělesem
- fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji
- rotační fritéza
Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem
Jedná se o nejpoužívanější typ, na který v současné době můžete narazit. Tento druh vám umožní využít v maximální míře jeho vnitřní prostor, jelikož se vám neplete žádná topná spirála. Výhodou těchto typů je větší prostor pro potraviny a jednodušší manipulace. Nevýhodou je nemožnost umytí v myčce a horší dostupnost topného tělesa.
Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji
Výhodou fritovacího hrnce s topným tělesem ponořeným v oleji bývá dobrá čistitelnost, eliminace zápachů a vysoká účinnost. Jedná se o velmi energeticky úsporný provoz, jelikož spirála ohřívá olej napřímo. Což zapříčiní to, že nedochází k žádným tepelným ztrátám.
Rotační fritéza
Uvnitř rotační fritézy naleznete nakloněnou plochu, ve které se nachází drátěný koš. Ten je z části ponořený do oleje. Výsledkem rotování tohoto drátěného koše je kvalitní pokrm s křupavou kůrkou. Výhodou tohoto typu je nízká spotřeba oleje a zdravější způsob vaření. Nevýhodou je vysoká cena a vyšší spotřeba energie.
Důležité parametry při výběru kvalitní fritézy
Mezi nejdůležitějšími parametry patří velikost, výkon, příslušenství, funkce a cena.
Velikost a objem
Na současném trhu se setkáte s výrobky s objemem od 0,5 do 4 litru.
Výkon
Obecně platí, že výkon tohoto typu domácího spotřebiče by měl být vyšší než 1,3 kW.
Příslušenství a funkce
Mezi velice praktické funkce těchto kuchyňských spotřebičů patří termostat, vyšší počet košů, pojistka proti přehřátí či snadné vypouštění oleje. Termostat slouží k udržování nastavené teploty. Vyšší počet košů vám umožní připravovat více potravin v jednotlivých koších odděleně.
Mezi příslušenství, které určitě využijete, patří fritovací koše různých velikostí, pumpa na olej, teploměr a plynový hořák.
Jednotlivé modely nabízí i kontrolky, které zobrazují správný ohřev oleje. U levnějších modelů naleznete kontrolku, která se pouze rozsvítí nebo zhasne. Kvalitnější a dražší modely pak disponují LCD displejem, který vám napoví řadu informací. Na tomto LCD displeji pak můžete programovat nejrůznější typy funkcí.
Cena fritovacích hrnců
Ceny se u jednotlivých modelů liší. Na trhu se můžeme setkat se třemi cenovými skupinami:
- do 1000 Kč
- od 1000 do 3000 Kč
- od 3000
Fritézy do 1000 Kč disponují menším výkonem, který se promítá do pomalejší přípravy potravin. Od 1000 do 3000 Kč se pohybují výkonnější výrobky. Některé modely v této cenové relaci disponují digitálním ovládáním. U těchto typů také naleznete i praktický časovač či vyjímatelnou nádobu na olej. Fritovací hrnce nad 3000 Kč disponují vynikajícími technickými parametry, nadčasovým designem a mnohými funkcemi.
Pokud vybíráte fritéza, bude vás jistě zajímat napájení, design, domovní materiál nebo tvar. Podle parametru „napájení“ rozlišujeme 1000 w, 1200 w, 1300 w, 1400 w nebo 1425 w.Co se týče „tvar“, najdeme u fritéz varianty jako ovál, náměstí, obdélníkový nebo kulatý. Pokud by vás zajímal parametr „domovní materiál“, vybírat je možné z variant nerezová ocel, plastové nebo nerez. Na snadě je zkoumat i parametr „design“, kde najdeme varianty uzavřený nebo otevřené.