Kuchyňský nůž

Kuchyňský nůž je nezbytným nástrojem pro každou kuchyni. Je to důležitý přístroj pro krájení, řezání a nakládání potravin. Jeho hlavními parametry jsou velikost, tvar a materiál. Velikost by měla být dostatečná, aby byla schopná zvládnout všechny potřebné práce. Tvar by měl být vhodný pro konkrétní práci, kterou plánujete provádět. Materiál by měl být odolný, aby vydržel dlouhé a časté používání. Kuchyňské nože mají několik výhod, včetně odolnosti, ostrosti, trvanlivosti a snadného čištění. Mezi nevýhody patří to, že jsou dražší a mohou být nebezpečné, pokud nejsou správně používány.

Obsah:

Nejprodávanější podle

TOP 1:
Hodnocení - Heureka.cz
%

Od
TOP 2:
Hodnocení - Heureka.cz
%

Od
TOP 3:
Hodnocení - Heureka.cz
%

Od

Nejlépe hodnocené produkty

Kuchyňský nůž seřazené podle výsledku v odborných testech, kde byly srovnávány oproti jejich konkurenci. V úvahu také bereme uživatelské hodnocení napříč internetem.

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
HAUS & GARTEN TESTúnor 2019Hodnocení spolehlivosti
Magazín HAUS & GARTEN TEST o Rommelsbacher EM 150: Funkce (50%): „velmi dobrá“ (1.1); Manipulace (35%): „velmi dobrá“ (1,2); Zpracování (5%): "velmi dobré" (1,0); Ekologie (5%): „velmi dobrá“ (1,1); Zabezpečení (5%): „velmi dobré“ (1,0).

Specifikace Rommelsbacher EM 150:

Celková délka27,6 cm
Hmotnostg
Materiál rukojetiPlast
Délka čepele15 cm
Materiál čepeleOcel
TypElektrický nůž
uživatelské hodnocení
68%
odborné hodnocení
97%
celkové hodnocení
82.5%

Videorecenze


Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
Magazínlistopad 2018„dobré“ (2,2)
askGeorge.comlistopad 2018„dobré“ (2,2)

Specifikace Severin EM 3965:

TypElektrický nůž
Nalezeno také pod následujícími čísly modelů:EMZT
uživatelské hodnocení
76.5%
odborné hodnocení
75%
celkové hodnocení
75.75%

Videorecenze


Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
Magazínlistopad 2013bez výsledné známky
Messer Magazinlistopad 2013bez výsledné známky

Specifikace Tim Mälzer / KAI Junior:

Materiál rukojetiPlast
Materiál čepeleOcel
TypKuchařský nůž
uživatelské hodnocení
88%
odborné hodnocení
0%
celkové hodnocení
88%

Videorecenze


Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
Magazínúnor 2015„dobré“ (64%)
Magazínlistopad 2014„dobré“ (2,3)
Konsumentúnor 2015„dobré“ (64%)
Stiftung Warentestlistopad 2014„dobré“ (2,3)

Specifikace Kyocera FK-180WH-BK:

Celková délka31 cm
Hmotnostg
Materiál rukojetiPlast
Délka čepele18 cm
Materiál čepeleKeramika
TypKuchařský nůž
Nalezeno také pod následujícími čísly modelů:FKWH
uživatelské hodnocení
80%
odborné hodnocení
74%
celkové hodnocení
77%

Videorecenze


Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
Magazínříjen 2012„dobré“ (85,4%)
ETM TESTMAGAZINříjen 2012„dobré“ (85,4%)

Specifikace Böker Saga Santoku:

Celková délka28,7 cm
Hmotnostg
Materiál rukojetiPlast
Délka čepele16,1 cm
Materiál čepeleOcel
TypSantoku nůž
uživatelské hodnocení
55%
odborné hodnocení
78%
celkové hodnocení
66.5%

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
Magazínúnor 2015„průměrné“ (54%)
Magazínlistopad 2014„chvalitebné“ (2,8)
Konsumentúnor 2015„průměrné“ (54%)
Stiftung Warentestlistopad 2014„chvalitebné“ (2,8)

Specifikace Burgvogel Oliva Line:

Celková délka35 cm
Hmotnostg
Materiál rukojetiHolz
Délka čepele20 cm
Materiál čepeleOcel
TypKuchařský nůž
uživatelské hodnocení
-%
odborné hodnocení
64%
celkové hodnocení
64%

Videorecenze


Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
Magazínlistopad 2012bez výsledné známky
Messer Magazinlistopad 2012bez výsledné známky

Specifikace Zwilling Miyabi 7000D Gyutoh:

Materiál rukojetiPlast
Délka čepele24 cm
Materiál čepeleOcel
materiálHolz
Kov
TypKuchařský nůž
Nalezeno také pod následujícími čísly modelů:34543-241-0
uživatelské hodnocení
61%
odborné hodnocení
0%
celkové hodnocení
61%

Videorecenze


Paul Wirths Santoku Damastmesser 7" SURU V-Gold-10

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
Magazínduben 2019„velmi dobré“ (1)
HAUS & GARTEN TESTduben 2019„velmi dobré“ (1)

Specifikace Paul Wirths Santoku Damastmesser 7" SURU V-Gold-10:

Celková délka31,7 cm
Materiál rukojetiHolz
Délka čepele17 cm
Materiál čepeleOcel
TypSantoku nůž
Nalezeno také pod následujícími čísly modelů:W
uživatelské hodnocení
100%
odborné hodnocení
100%
celkové hodnocení
100%

Güde Messer Synchros Zubereitungsmesser

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
Magazínbřezen 20201,1; Profiklasse
Küche & Haushaltbřezen 2020zatím nehodnoceno

Specifikace Güde Messer Synchros Zubereitungsmesser :

Celková délka26 cm
Hmotnostg
Materiál rukojetiHolz
Délka čepele14 cm
Materiál čepeleOcel
TypNůž
Nalezeno také pod následujícími čísly modelů:S
uživatelské hodnocení
-%
odborné hodnocení
97%
celkové hodnocení
97%

WMF Kochmesser Grand Gourmet

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
ETM TESTMAGAZINúnor 2009„dobré“ (87,1%)
ETM TESTMAGAZINříjen 2012„dobré“ (88,4%)
HAUS & GARTEN TESTduben 2019„velmi dobré“ (1)
uživatelské hodnocení
91%
odborné hodnocení
100%
celkové hodnocení
95.5%

Paul Wirths Kochmesser 8" CERASTEEL

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
HAUS & GARTEN TESTduben 2019„velmi dobré“ (1,2)
uživatelské hodnocení
-%
odborné hodnocení
95%
celkové hodnocení
95%

Stallion Damastmesser Wave Steakmesser

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
Küche & Haushaltbřezen 20191,0; Vyšší třída
uživatelské hodnocení
90%
odborné hodnocení
100%
celkové hodnocení
95%

Gehring My II Santokumesser 13cm Damast mit Olivenholz-Griff

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
HAUS & GARTEN TESTduben 2019„velmi dobré“ (1,3)
uživatelské hodnocení
-%
odborné hodnocení
94%
celkové hodnocení
94%

Windmühlenmesser K6 Fleischmesser 230 mm, Pflaume

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
ETM TESTMAGAZINbřezen 2020zatím nehodnoceno
HAUS & GARTEN TESTříjen 2019„dobré“ (1,6)
uživatelské hodnocení
100%
odborné hodnocení
87%
celkové hodnocení
93.5%

Stallion Damastmesser Ironwood Großes Chefmesser

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
hausgeraete-test.debřezen 20194,5 z 5 hvězd
uživatelské hodnocení
90%
odborné hodnocení
90%
celkové hodnocení
90%

Fissler Perfection Kochmesser

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
ETM TESTMAGAZINbřezen 2020zatím nehodnoceno
ETM TESTMAGAZINříjen 2012„dobré“ (85,1%)
Konsumentúnor 2015„dobré“ (72%)
Stiftung Warentestlistopad 2014„dobré“ (1,9)
uživatelské hodnocení
91%
odborné hodnocení
82%
celkové hodnocení
86.5%

Güde Messer Synchros Kochmesser

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
hausgeraete-test.dekvěten 20194,5 z 5 hvězd
uživatelské hodnocení
81%
odborné hodnocení
90%
celkové hodnocení
85.5%

Wüsthof Classic Ikon Kochmesser

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
ETM TESTMAGAZINúnor 2009„dobré“ (86,5%)
ETM TESTMAGAZINbřezen 2020zatím nehodnoceno
uživatelské hodnocení
81%
odborné hodnocení
0%
celkové hodnocení
81%

Gehring Damastmesser

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
HAUS & GARTEN TESTduben 2019„dobré“ (2,1)
uživatelské hodnocení
75%
odborné hodnocení
78%
celkové hodnocení
76.5%

Victorinox SwissClassic 6.8633.21

Redakční testy:

organizacedatum-hodnocení
Magazínkvěten 2012„chvalitebné“ (79,1%)
ETM TESTMAGAZINkvěten 2012„chvalitebné“ (79,1%)
Magazín ETM TESTMAGAZIN o Victorinox SwissClassic 6.8633.21: „Pevný nůž na měkké pečivo.“

Specifikace Victorinox SwissClassic 6.8633.21:

Materiál rukojetiPlast
Materiál čepeleOcel
TypNůž na chléb
Nalezeno také pod následujícími čísly modelů:6.8633.21
uživatelské hodnocení
100%
odborné hodnocení
65%
celkové hodnocení
82.5%

Jak poznat nejlepší kuchyňský nůž

Když hledáte nejlepší kuchyňský nůž, je důležité zvážit následující parametry:
  1. Kvalita oceli
  2. Tvar čepele
  3. Tvar rukojeti
  4. Povrchová úprava
  5. Rozměry
Nejlepší kuchyňský nůž by měl mít vysoce kvalitní ocel, která je odolná proti korozi a poškrábání. Čepel by měla být dostatečně ostrá a měla by se dobře ohýbat, aby byla schopna zvládnout i ty nejtěžší úkoly. Rukojeť by měla být pohodlná a bezpečná, aby se dobře držela. Povrchová úprava by měla být kvalitní, aby odolala poškrábání a otěru. A konečně, rozměry by měly být vhodné pro vaši ruku, aby se nůž dobře držel.

Vybíráme: Kuchyňský nůž

Nůž je nejčastějším kuchyňským náčiním, které při vaření používáme. Nabídka tohoto druhu kuchyňského nástroje je opravdu široká. Jak, ale kvalitní kuchyňský nůž vybrat? V tomto článku vám poradíme s výběrem kuchyňského nože.

Dnes se dají kuchyňské nože sehnat v jakémkoliv obchodu s domácími potřebami či v supermarketu. Bez tohoto náčiní se v kuchyni neobejde žádný kuchař. Před samotným výběrem je třeba se zaměřit na to, na které suroviny budete nůž používat. Zdali jej budete používat na pečivo, ovoce či maso. Nůž musíte samozřejmě správně brousit a skladovat.

Kuchyňských nožů a jejich druhů je celá řada. Nejčastěji se dělí do skupiny dle jejich použití. Zaměřit se, ale musíme i na jejich velikost, var, typ ostří a materiál.

Je lepší levný nůž nebo nůž pro profesionální kuchaře?

Před výběrem si určitě říkáte, proč máte investovat do dražších nožů, když mi stačí koupit nůž za pár korun. Otázka je, jak vám tento nůž dlouho vydrží. U těchto levných nožů se vám může stát, že bude ostří čepele hned poškrábané či bude rezivět.   

Nabídka kuchyňským nožů je opravdu pestrá. Dnes se dají koupit i nože za pár korun, které nejsou ovšem natolik kvalitní. Cenu nože ovlivňuje především použitá ocel na čepel, materiál rukojeti, složitost výroby, formy výbrusu či podíl ruční práce. Cena kvalitního nože se pohybuje od 1 000 Kč.

Důležité parametry při výběru kuchyňského nože

Při výběru kuchyňského nože se zaměřte především na tyto důležité parametry:

  • materiál kuchyňského nože
  • vhodná délka čepele
  • tvar kuchyňského nože

Materiál nože

Nejpoužívanějším materiál při výrobě kuchyňských nožů je ocel, která je vysoce odolná a velice hygienická. Co se týče samotné rukojeti, ta bývá nejčastěji vyrobena z plastu, který je vhodný na snadnou údržbu. Dalšími materiály jsou dřevo a kov.

Ocelové nože jsou nejoblíbenějšími a nejčastěji používanými. Existuje jich nepřeberné množství. U ocelových nožů vás nejčastěji tvrdost a houževnatost neboli odolnost proti deformaci. Tvrdost s sebou nese i trvanlivější ostří. Rukojeť těchto nožů se nejčastěji vyrábí z dřeva, kovu či plastu.

Nevýhodou dřevěného materiálu je, že tyto nože nemůžete mít v myčce a vyžadují častou povrchovou úpravu.

Plast bývá vybaven protiskluzovou úpravou a není náročný na údržbu.

Vhodná délka čepele

Délka čepele se dělí zpravidla podle použití kuchyňského náčiní. Nejkratší nože se vyrábějí do velikosti čepele 10 cm. Tyto nože se nejčastěji hodí na okrajování či loupání. Do střední velikosti čepele, která je cca 10 až 15 cm, spadají nože, které jsou vhodné na krájení zeleniny, masa či ovoce. Nože s výší délkou čepele jsou určené speciálně na krájení uzenin, ryb či čerstvého pečiva.

Druhy nožů dle jejich použití

  • loupací (vykrajovací) nože - vhodná délka čepele je pod 10 cm
  • dekorační nože - vhodnou délkou čepele max. 8 cm
  • nože na ovoce a zeleninu - délka čepele bývá u těchto nožů stanovena na 12 až 15 cm
  • nože na maso - dlouhá čepel o velikosti 15 až 20 cm
  • nože na pečivo - bývá nejčastěji s dlouhou čepelí o velikosti 20 cm

Tvar kuchyňského nože - typ ostří a tvar rukojeti

  • čepel s hladkým ostřím - krájení zeleniny, masa a ovoce
  • čepel s vlnitým ostřím - krájení pečiva
  • čepel s pilovitým ostřím - nejčastěji se používají na krájení rajčat

Rukojeť bývá tvarovaná tak, aby se dobře přizpůsobila tvaru ruky. Tato část nože by od čepele měla být oddělena záštitou, která zajišťuje oporu při držení.  

Broušení a uložení kuchyňských nožů

Při koupi kuchyňského nože je důležité zakoupit o kvalitní brousky či ocílky, které vám prodlouží životnost kuchyňského nože. Dále vám toto příslušenství zajistí ostrý nůž.

O jakýkoliv druh kuchyňského náčiní je nutné správně pečovat. Ideálním uložením nožů jsou různé magnetické nebo dřevěné boxy.

Další ze stejné kategorie

Srovnat ceny na Heurece »