Jak poznat nejlepší kuchyňský nůž
Když hledáte nejlepší kuchyňský nůž, je důležité zvážit následující parametry:
- Kvalita oceli
- Tvar čepele
- Tvar rukojeti
- Povrchová úprava
- Rozměry
Nejlepší kuchyňský nůž by měl mít vysoce kvalitní ocel, která je odolná proti korozi a poškrábání. Čepel by měla být dostatečně ostrá a měla by se dobře ohýbat, aby byla schopna zvládnout i ty nejtěžší úkoly. Rukojeť by měla být pohodlná a bezpečná, aby se dobře držela. Povrchová úprava by měla být kvalitní, aby odolala poškrábání a otěru. A konečně, rozměry by měly být vhodné pro vaši ruku, aby se nůž dobře držel.
Vybíráme: Kuchyňský nůž
Nůž je nejčastějším kuchyňským náčiním, které při vaření používáme. Nabídka tohoto druhu kuchyňského nástroje je opravdu široká. Jak, ale kvalitní kuchyňský nůž vybrat? V tomto článku vám poradíme s výběrem kuchyňského nože.
Dnes se dají kuchyňské nože sehnat v jakémkoliv obchodu s domácími potřebami či v supermarketu. Bez tohoto náčiní se v kuchyni neobejde žádný kuchař. Před samotným výběrem je třeba se zaměřit na to, na které suroviny budete nůž používat. Zdali jej budete používat na pečivo, ovoce či maso. Nůž musíte samozřejmě správně brousit a skladovat.
Kuchyňských nožů a jejich druhů je celá řada. Nejčastěji se dělí do skupiny dle jejich použití. Zaměřit se, ale musíme i na jejich velikost, var, typ ostří a materiál.
Je lepší levný nůž nebo nůž pro profesionální kuchaře?
Před výběrem si určitě říkáte, proč máte investovat do dražších nožů, když mi stačí koupit nůž za pár korun. Otázka je, jak vám tento nůž dlouho vydrží. U těchto levných nožů se vám může stát, že bude ostří čepele hned poškrábané či bude rezivět.
Nabídka kuchyňským nožů je opravdu pestrá. Dnes se dají koupit i nože za pár korun, které nejsou ovšem natolik kvalitní. Cenu nože ovlivňuje především použitá ocel na čepel, materiál rukojeti, složitost výroby, formy výbrusu či podíl ruční práce. Cena kvalitního nože se pohybuje od 1 000 Kč.
Důležité parametry při výběru kuchyňského nože
Při výběru kuchyňského nože se zaměřte především na tyto důležité parametry:
- materiál kuchyňského nože
- vhodná délka čepele
- tvar kuchyňského nože
Materiál nože
Nejpoužívanějším materiál při výrobě kuchyňských nožů je ocel, která je vysoce odolná a velice hygienická. Co se týče samotné rukojeti, ta bývá nejčastěji vyrobena z plastu, který je vhodný na snadnou údržbu. Dalšími materiály jsou dřevo a kov.
Ocelové nože jsou nejoblíbenějšími a nejčastěji používanými. Existuje jich nepřeberné množství. U ocelových nožů vás nejčastěji tvrdost a houževnatost neboli odolnost proti deformaci. Tvrdost s sebou nese i trvanlivější ostří. Rukojeť těchto nožů se nejčastěji vyrábí z dřeva, kovu či plastu.
Nevýhodou dřevěného materiálu je, že tyto nože nemůžete mít v myčce a vyžadují častou povrchovou úpravu.
Plast bývá vybaven protiskluzovou úpravou a není náročný na údržbu.
Vhodná délka čepele
Délka čepele se dělí zpravidla podle použití kuchyňského náčiní. Nejkratší nože se vyrábějí do velikosti čepele 10 cm. Tyto nože se nejčastěji hodí na okrajování či loupání. Do střední velikosti čepele, která je cca 10 až 15 cm, spadají nože, které jsou vhodné na krájení zeleniny, masa či ovoce. Nože s výší délkou čepele jsou určené speciálně na krájení uzenin, ryb či čerstvého pečiva.
Druhy nožů dle jejich použití
- loupací (vykrajovací) nože - vhodná délka čepele je pod 10 cm
- dekorační nože - vhodnou délkou čepele max. 8 cm
- nože na ovoce a zeleninu - délka čepele bývá u těchto nožů stanovena na 12 až 15 cm
- nože na maso - dlouhá čepel o velikosti 15 až 20 cm
- nože na pečivo - bývá nejčastěji s dlouhou čepelí o velikosti 20 cm
Tvar kuchyňského nože - typ ostří a tvar rukojeti
- čepel s hladkým ostřím - krájení zeleniny, masa a ovoce
- čepel s vlnitým ostřím - krájení pečiva
- čepel s pilovitým ostřím - nejčastěji se používají na krájení rajčat
Rukojeť bývá tvarovaná tak, aby se dobře přizpůsobila tvaru ruky. Tato část nože by od čepele měla být oddělena záštitou, která zajišťuje oporu při držení.
Broušení a uložení kuchyňských nožů
Při koupi kuchyňského nože je důležité zakoupit o kvalitní brousky či ocílky, které vám prodlouží životnost kuchyňského nože. Dále vám toto příslušenství zajistí ostrý nůž.
O jakýkoliv druh kuchyňského náčiní je nutné správně pečovat. Ideálním uložením nožů jsou různé magnetické nebo dřevěné boxy.