Recenze Lauben Sous Vide Stick - oslňte své strávníky!

Chcete-li ohromit rodinu či návštěvu jídlem jak z michelinské restaurace, které bude skvěle chutnat i vypadat a zároveň si uchová veškeré živiny a barvu, máme pro vás skvělé řešení. Více jak měsíc a půl jsme pro vás testovali ponorný modul na přípravu pokrmů metodou sous-vide od značky Lauben. Jak v testu obstál a zda by měl nalézt místo i ve vaší kuchyni se dozvíte v našem článku.

Kde koupit Lauben Sous Vide Stick?


Když přišla nabídka na možnost otestovat nové produkty od značky Lauben přiznám se, že jsem se velmi těšila na výsledky a byla sem zvědavá, zda budu schopná vytvořit pokrmy srovnatelné s jídlem které dostanete v lepších restauracích. Záměrně se vyhýbám pojmu vaření, jelikož při přípravě metodou sous-vide nedosahujeme bodu varu. Na recenzi jsme obdrželi tři produkty, konkrétně Lauben Sous Vide Stick (ponorný modul), Vacuum Sealer (vakuovačku na potraviny) a VacuFit Blender (vakuový mixér). V této recenzi se budeme věnovat prvnímu uvedenému produktu. Moderní příprava pokrmů metodou sous-vide spočívá ve vaření při nízkých teplotách ve vacuu.

Lauben Sous Vide Stick 1Lauben Sous Vide Stick

Obsah balení

Lauben sous-vide stick je jednoduché zařízení, které dokáže velká jídla. Celý princip fungování je neuvěřitelně snadný, a i obsah krabice je vcelku prostý. V balení tedy naleznete ponorný modul, držák pro připevnění modulu k hrnci, plátěný pytlík na ukládání, dva zip lock sáčky a návod k obsluze. Nic víc, nic míň. Jak však uvidíte v naší recenzi nic víc ani není třeba (nebavíme-li se o vakuovačce, která skvěle poslouží v každé kuchyni i na skladování potravin).

Lauben Sous vide stick obsah baleniLauben Sous Vide Stick obsah balení

Ovládání

Ponorné moduly na vaření metodou sous-vide mají celou řadu předností. Jsou prostorově velmi nenáročné (na rozdíl od vodních trub) a vejdou se tak do každé domácnosti. Kromě vakuovačky již není třeba žádných dalších investic. Ponorný modul lze připevnit na jakýkoli hrnec, který již vlastníte.

Nejinak je tomu u Lauben Sous Vide Stick. Přístroj snadno připevníte na hrnec s vodou pomocí přiloženého držáku (na modulu se nachází ryska stanovující minimální a maximální hranici vody v hrnci). Následně stačí pouze zapojit přístroj do zásuvky a nastavit požadovaný čas a teplotu. Nastavování je velmi jednoduché pomocí jediného otočného tlačítka. Ihned po zapojení naběhne jednoduchý displej přístroje s blikajícími údaji na horním řádku. Právě horní hodnota je požadovaná teplota vody, ve které bude pokrm připravován (lze nastavit v rozpětí 20-95°C). Při otočení ovládacím tlačítkem směrem doprava teplotu přidáváme, pohybem doleva naopak ubíráme. Po nastavení požadované teploty stačí ovládací tlačítko stisknout a tím přecházíme k nastavení spodní hodnoty tedy času a opět potvrzení stiskem tlačítka. Po nastavení obou hodnot se přístroj spustí a začne ohřívat vodu v hrnci. Po celou dobu ohřívání vody svítí na displeji červený kroužek a střídá se hodnota aktuální teploty vody a požadované. Naopak s časomírou se nic neděje, ta se spouští až po ohřátí vody.

Lauben Sous Vide Stick 2Nastavování požadované teploty a času

Lauben Sous Vide Stick 3Ryska pro množství vody

Jakmile voda dosáhne požadované teploty přístroj nám o tom dá vědět hned dvěma způsoby. Jedním je zvukový signál a tím druhým je změna barvy zmiňovaného kroužku z červené na modrou. V tu chvíli umístíme zavakuovaný pokrm do hrnce a dál se o něj již nemusíme starat. Po uplynutí stanoveného času přístroj oznámí konec "vaření" jak zvukovým signálem, tak změnou barvy kroužku, tentokrát na zelenou barvu. Obsluha je až neuvěřitelně jednoduchá a velmi intuitivní. Manuál ani není třeba otevřít.

Lauben Sous Vide Stick 4Signalizace hotového pokrmu 

 

Příprava jídel

Lauben Sous Vide Stick 6

Po dobu testování sous-vide ponorného modulu od společnosti Lauben jsem ani neměla pocit, že vlastně vařím. Celý proces je vážně jednoduchý. A navíc s minimem špinavého nádobí a času stráveného v kuchyni.

Lauben Sous Vide Stick 5Zavakuovaná vepřová panenka

Lauben Sous Vide Stick 7Vepřová panenka připravená metodou sous-vide

Já osobně jsem připravovala ve vakuu hlavně maso, jelikož v normálním životě zrovna v této disciplíně můj um značně pokulhává a přípravu steaků doma jsem již dávno vzdala. Byla jsem tedy zvědavá, zda se mi teď podaří připravit krásně šťavnaté a chutné maso. A ono ano! Vyzkoušela jsem hned několik mas od vepřové panenky, přes krůtí maso až po steaky například i z pravé svíčkové. A všechna masa dopadla na jedničku. Po dovaření a vyjmutí z vakuového sáčku doporučuji ještě zprudka opéct z každé strany na pánvi, abyste dosáhli požadované kůrčičky. Steaky a maso obecně neztrácí svůj objem, je plné šťávy (která po zavakuovaní nemá kam utéct) a mají neuvěřitelně plnou chuť.

Avšak i připravovaná zelenina jako příloha či na různá pyré byla skvělá. Stačí pouze vámi zvolené ingredience vložit do sáčku včetně bylinek, koření a třeba i kapky oleje. Sáček zavakuujete a můžete "vařit". Na internetu je již celá řada skvělých a jednoduchých receptů, které stojí za to vyzkoušet. S metodou sous-vide si můžete troufnout i na složitější recepty, z kterých jste měli obavy a můžete si být jisti, že se vám pokrm skvěle podaří a strávníci nebudou šetřit chválou.

Lauben Sous Vide Stick 8Steak z pravé svíčkové a zelenina, oboje připraveno pomocí Lauben Sous Vide Stick

Naopak jako nevýhodu vidím, že lze v hrnci připravovat například pouze maso, ale ne zároveň přílohu, jelikož maso i zelenina vyžadují jiný čas přípravy, a hlavně jinou teplotu. Může se tak stát, že jedna část večeře bude muset "čekat" nebo být připravena klasickým způsobem. Já jsem tak častokrát řešila k masu přílohu lehkým salátkem apod.

Hodnocení produktu

Po více jak měsíci testování se mi s Lauben Sous Vide Stick těžko loučilo. Člověk si velmi snadno vznikne na jednoduchost použití, méně času tráveného v kuchyni a zároveň na skvělé pokrmy, které nadchnou každého strávníka. Vzhledem k širokému spektru využití hodnotím pozitivně i příznivou pořizovací cenu samotného produktu. Bohužel je však nutné dokoupit vakuovačku a vakuovací fólii. Jako nevýhodu vidím i neekologický odpad v podobě plastové fólie, avšak lze používat zip lock sáčky.

Plusy:

+ příznivá pořizovací cena

+ skvěle připravené steaky a další pokrmy

+ snadné ovládání

+ lze použít s hrnci které již vlastníte

+ méně času v kuchyni

+ skladnost přístroje

Mínusy:

- nutné dokoupit vakuovačku

- nelze připravovat maso a přílohu zároveň

- při každém pokrmu produkován zbytečný odpad v podobě plastů

Autor: , Publikováno: 28.01.2020

Celkové hodnocení produktu Lauben Sous Vide Stick redakcí Který.cz
95%

Nejprodávanější v této kategorii


Nejlépe hodnocené ostatní kuchyňské spotřebiče


Diskuze


Napsat komentář

Máte s nějakým výrobkem zkušenosti? Chcete se na něco zeptat? Napište nám komentář.