Hrnec na pomalé vaření - hlavní přednosti a přehledný návod jak jej vybrat (+ nejlepší pro 2020)

  • Home /
  • Speciál /
  • Hrnec na pomalé vaření - hlavní přednosti a přehledný návod jak jej vybrat (+ nejlepší pro 2020)

Pomalý hrnec je v posledních letech velkým trendem v oblasti zdravého životního stylu. Spousta lidí však nemá tušení o co vlastně jde, případně si jej plete například s metodou sous-vide či jej považuje za obdobu papiňáku. V následujícím článku se vám pokusíme popsat jeho hlavní přednosti a sepsat návod, jak si vybrat ten správný do vaší domácnosti.

Nejprodávanější v kategorii

Co je vlastně pomalý hrnec?

Jedná se o elektrický hrnec, který obsahuje kameninovou (někdy případně kovovou) nádobu. V tomto přístroji se připravují pokrmy při nižších teplotách než při běžném vaření. Právě díky delší době přípravy, ale i nižší teplotě při vaření pokrmů můžete nechat hrnec pracovat bez dozoru, aniž byste se obávali připálení.

Doba vaření se většinou pohybuje v rozmezí 4-10 hodin, při teplotě 79-93°C. Ač si občas někdo myslí, že se jedná o nový název pro papiňák, opak je pravdou. Při vaření v pomalém hrnci se nevytváří vysoký tlak. Celý proces přípravy pokrmu probíhá bez vaší pomoci a není žádoucí do procesu zasahovat například promícháváním. Došlo by ke snižování teploty a vypouštění páry, která je skvělým nositelem šťavnatosti ale i chuti.

Největší předností přípravy pokrmů v pomalém hrnci je fakt, že vzhledem k pomalému vaření nedosahují teploty bodu varu. Díky tomu si potraviny zachovávají více živin a vitamínů, které běžně varem zničíme. Navíc můžete vařit zcela bez tuku.

pomaly hrnec

Rozdíl mezi vařením v pomalém hrnci a metodou sous-vide

Základní princip je u těchto metod shodný, a tím je vaření pouze v jednom hrnci při nízkých teplotách po delší čas. U metody sous vide však vaření probíhá na principu vakua. Potraviny se zavakuují do speciální fólie a následně vloží do hrnce s vodní lázní. U sous vide metody je předností menší prostorová náročnost, můžete použít variantu, kdy vaříte ve svých hrncích a pouze do nich vložíte ponorný díl, který udržuje a hlídá teplotu a zároveň i čas přípravy pokrmu. Ve vetšině případů však připravujete ve zvláštním sáčku maso a přílohu. I u této metody vaření si však potraviny udržují většinu vitámínů a živin.

vareni v pomalem hrnciVaření v pomalém hrnci

 

vareni sous vide Vaření metodou sous vide

Z čeho se pomalý hrnec skládá?

Pomalý hrnec není nikterak složité zařízení. Skládá se primárné z těchto tří dílů.

Kameninová (případně kovová) nádoba

Hlavním dílem pomalých hrnců je buď kulatý případně oválný kameninový hrnec. Ve většině případů je vyroben buď z porcelánu nebo z glazované keramiky. Materiál, z kterého je hrnec vytvořen je velmi důležitý, jelikož porcelán i keramika dobře drží teplotu i po dovaření pokrmu. Řada z nich je dokonce omyvatelná v myčce na nádobí či je možné je používat v troubě.

Poklice

Poklice u pomalého hrnce je klasicky skleněná a je u pomalého vaření nesmírně důležitá. Díky ní nedochází k úniku vodních par, a tak je jídlo po dovaření šťavnaté. Zároveň zabraňuje úniku tepla. Můžeme narazit i na poklice plastové či kovové. Osobně doporučujeme vybírat hrnce se skleněnými poklicemi. Díky vyšší hmotnosti krásně pasují na hrnec a nodochází k nežádoucímu úniku páry.

Setkáme se i s hrnci s uzavíratelnou poklicí, které jsou ideální variantou pro převážení pokrmů, například na návštěvu. U těch nejmodernějších pomalých hrnců se setkáme i s tím, že na poklici je uchycena míchací metla.

Zahřívací díl

Kameninovou nádobu umisťujeme do zahřívacího dílu. Ten je nejčastěji kovový a odolný. Ovládání na něm nebývá nikterak složité. V drtivé většině případů na něm nalezneme jen tlačítko pro zapnutí/vypnutí, nastavování teploty vaření a doby vaření. Typ od typu se pak odlišují dalšími dostupnými funkcemi. Tato zahřívací jednotka se zapojuje do zásuvky.

Proč volit přípravu pokrmů v pomalém hrnci?

1. Šetříme čas, ale i práci

Ač to může znít nelogicky vařením v pomalém hrnci skutečně šetříme svůj čas. Jediný čas, který přípravě pokrmů věnujeme je očištění, omytí a nakrájení surovin. Následně vše hodíme do jednoho hrnce, zalijeme tekutinou (ať už vodou, vínem nebo vývarem). Posledním krokem je nastavení teploty a času vaření a tím naše práce končí. Není třeba se k hrnci vracet a jídlo promíchávat. Příprava pokrmu sice zabírá více času než při klasickém vaření, ale zefektivňuje naši práci a ušetřený čas můžeme věnovat jiné činnosti.

Čas ale i práci šetříme i při úklidu kuchyně a mytí nádobí. Vaříme-li v pomalém hrnci většinou zašpiníme pouze hrnec, prkénko a nůž. Vzhledem k tomu, že pomalý hrnec je ideální pro vaření masa, zeleniny a přílohy dohromady, nešpiníme žádné další hrnce.

2. Připravíme zdravé a zároveň výborné jídlo

Vzhledem k vaření při nižších teplotách, než je bod varu nedochází k připalování ani vysoušení pokrmů. Navíc není nutné používat olej či jiný tuk.

Uvařené jídlo je plné vitamínů a živin, které klasickým vařením z potravin ztrácíme. Při klasickém vaření je spousta kroků, během kterých živiny z jídla mizí. Prvním je krájení. Nebojte se pro to dávat do hrnce klidně zeleninu v celku. Díky uzavřenému hrnci a nenutnosti jídlo míchat navíc pokrm zbytečně neokysličujeme a tím jej opět nepřipravujeme o blahodárné živiny.

A v neposlední řadě je třeba zmínit i menší množství koření, a hlavně ne příliš zdravé soli. Vzhledem k tomu, že se chuť po hrnci neustále přesouvá přes páru, sraženou na poklici a následně se vrací zpět do hrnce, chutě se krásně prolínají.

3. Úspora energie

Myslím, že řadu z vás napadlo, že pokud pokrm připravuji až deset hodin určitě se nejedná o nejúspornější variantu vaření, co se z hlediska energie týče. Opak je však pravdou, jelikož pomalému hrnci stačí nízký příkon v rozmezí od 160 W do 250 W. Naproti tomu nejméně úsporná je příprava pokrmů na varné desce, která vyžaduje příkon až 7 000 W (elektrická trouba pak okolo 4 000 W). Dle tarifů si tak snadno odvodíte, nakolik vás vyjde hodina vaření. Navíc je možné hrnec používat na noční proud, aniž byste se báli že vyhoříte.

4. Vaření na cestách a v kuchyních s omezeným počtem plotýnek

Pro vaření v pomalém hrnci potřebujeme vlastně jen zásuvku. Je tak ideální volbou nejen na cestování, ale i do bytů, které jsou vybaveny například jen jedno či dvou plotýnkovým sporákem.

Co všechno je možné v hrnci uvařit?

Maso – díky dlouhé době vaření, připravíte do měkka každé maso i to, co běžně nevaříte. Nezáleží na tom, zda jej budete vařit v celku či jakkoli naporcované.

Polévky a vývary – co se polévek a primárně tedy vývarů týče, je pomalý hrnec mnohem lepší než zmiňovaný papiňák. Právě čas je zárukou silného vývaru.

Veškerou zeleninu na jakýkoli způsob

Zapečená jídla – jako rizota, lasagne, zapečené těstoviny či brambory

Sladké pokrmy – koláče apod.

Omáčky

Marmelády a chutney

 

Parametry důležité při výběru správného pomalého hrnce

Velikost hrnce

Při výběru správné velikosti pro vás a vaši rodinu musíte vzít v potaz dvě věci. Tou první je počet členů rodiny, pro které budete vařit a druhou je, zda plánujete vařit na více dní či pouze jeden. Na trhu nalezneme hrnce ve velikosti od cca 2 litrů až do 7 litrů. Rozhodně nedoporučujeme vybírat automaticky ten největší s tím, že když bude potřeba, tak máte dost prostoru a zároveň se nic neděje, když jej nenaplním. Je totiž většinou nutné hrnec zaplnit alespoň do poloviny, maximálně však do ¾ objemu.

Počet porcí Objem hrnce
2-3 porce 3 litrů
3-4 porce 4 litrů
5-6 porcí 5 litrů
7-8 porcí 6 litrů

Použitý materiál

Variant, z čeho je vnitřní hrnec vyroben je více. Na výběr máme z kameniny, porcelánu, glazurované keramiky, litiny či kovu s nepřilnavým povrchem. Chcete-li ušetřit další našpiněné nádobí, ideální je vybírat takový hrnec pomalý hrnec, jehož „vnitřní vložku“ je možné používat i na sporáku. To oceníte zejména budete-li potřebovat zatáhnout maso. Bohužel na sporák však můžeme umísťovat jen litinové či kovové varianty. Avšak kvalitnější a jsou hrnce z kameniny či keramiky. Zde tedy záleží na vašich prioritách.

Tvar

Na trhu se setkáme s pomalými hrnci kulatými, oválnými a hranatými. Pokud plánujete hrnec používat spíše pro přípravu mas v celku je vhodnější sáhnout po oválných či hranatých hrncích, a to z jediného prostého důvodu a tou je větší plocha, díky které vaří přeci jen o něco rychleji. Naproti tomu kulaté pomalé hrnce jsou ideální na vaření polévek, marmelád a omáček. Nemusíte se však bát, každý tvar nakonec zvládne připravit cokoli, a tak na tvaru až tak nezáleží.

 

Ovládání

Standardně mají hrnce manuální ovládání. Většinou pouhé dva knoflíky, jeden slouží k zapnutí/vypnutí a ten druhý k nastavení teploty. U těch nejjednodušších přístrojů lze nastavit pouze nízkou a vysokou teplotu, případně ještě udržování teploty uvařeného pokrmu. Nevýhodou těchto základních modelů bývá absence časovače a automatického vypnutí. Je tak nutná vaše přítomnost doma po dobu vaření. Výhodou je nízká pořizovací cena. Při výpadku proudu se navíc narozdíl od hrnců s digitálním ovládáním nestane, že by celý program po nahození produ začal od znova.

pomaly hrnec manualni Pomalý hrnec s manuálním ovládáním

Chcete-li od pomalého hrnce více funkcí, je vhodné vybrat ten s digitálním ovládáním. U těchto hrnců již můžeme nastavovat dobu vaření s tím, že po uplynutí tohoto času se většina modelů automaticky přepne do režimu udržování teplého jídla. Při výběru si ověřte, zda vámi zvolený hrnec nabízí variantu odloženého startu, která je dle nás skvělá.

pomaly hrnec digitalni Pomalý hrnec s digitálním ovládáním

Způsob zahřívání

Na výběr je ze dvou druhů zahřívání vnitřního hrnce. U jednoho typu dochází k ohřevu jak dna, tak i boků. Tuto variantu doporučujeme! Dochází při ní totiž k rovnoměrnému vaření.

Druhou variantou jsou hrnce, které jsou zahřívány pouze zespoda. U takových je třeba obsah občas promíchat, aby nedocházelo k připalování. Tím však pomalý hrnec krapet ztrácí své přednosti.

Příkon

Jak je uvedeno výše, vaření v pomalém hrnci je úspornou variantou i co se energie týče. Obecně platí pravidla, že čím větší hrnec zvolíme, tím větší příkon potřebuje.

Tip! Dávejte si pozor na hrnce označované jako multifunkční, častokrát vyžadují mnohonásobně vyšší příkon než hrnce pomalé.

Omyvatelnost

Doporučujeme volit snadno omyvatelné varianty hrnců. Základem je možnost vyjmout hrnec z ohřívací jednotky. Sledujte i zda je u vámi vybraného možnost mytí v myčce na nádobí. Co se týče ohřívací jednotky, je možné je pouze otírat a snadněji se udržují čisté ty s digitálním ovládáním.

pomaly hrnec myti v mycce

Cena

Cenové spektrum pomalých hrnců je vcelku široké. Nalezneme pomalé hrnce s cenovkou již kolem 500 Kč až do řádu tisíců S přibývajícím množstvím funkcí a velikostí hrnce roste i cena. Princip fungování je ale vesměs stejný, a tak záleží spíše na vašich preferencích a finančních možnostech. Je vhodné ověřit ceny křehkých dílů, kterými jsou vnitřní hrnec a poklice. Abyste v případě rozbití neměli zbytečně vysoké následující náklady.

 

Porovnání

ModelCenaNastavitelná teplotaČasovač/minutkaObjem hrnce/pánveDisplejVýška výrobkuHloubka výrobkuPříkon hrnce/pánveFunkce držení teplotyHmotnost výrobkuŠířka výrobkuFunkce hrnce
2275…
50-56
22750-56 POMALÝ HRNEC RUSSELL HOBBS
22750-56 POMALÝ HRN
1799 Kčanoano6 ldigitální32,5 cm32,3 cm200 Wano3,1 kg23,5 cmpomalé vaření
REMO…
22
REMOSKA R 22 Grand2804 Kčnene4 lbez displeje19 cm27 cm580 Wne3 kg52 cmgriluje,zapéká,ohřívá,peče
TEFA…
05138
TEFAL RK 7051382059 Kčpřepínač výkon. stupňůano5 lLED displej27 cm40,8 cm600 Wano3,72 kg31,6 cmvaří,smaží,vaří v páře,ohřívá,rýžovar,peče,pomalé vaření
2274…
0-56.
22740-56 HRNEC POM.VAŘENÍ RUSSELL HOBBS
22740-56 HRNEC POM.V
928 Kčpřepínač výkon. stupňůne3,5 lbez displeje20,8 cm5,9 cm160 Wano2,21 kg37,8 cmpomalé vaření