Vybíráme: tlakový hrnec

Řada lidí z nich má poněkud respekt, pro jiné jde o nepostradatelné a užitečné pomocníky v kuchyni. Jde o hrnce lidově zvané papiňáky. Jak si vybrat ten správný tlakový hrnec?

Na ceně záleží

Jako u většiny výrobků lze říci i v tomto případě, že se nevyplatí šetřit na nesprávném místě. Renomovaná značka vám garantuje absolutní bezpečnost při používání tlakového hrnce. Spolehlivý výrobce vám na svůj produkt navíc dá možnost i desetileté záruční lhůty, rozhodně se vám tedy takováto investice v čase vyplatí, protože těsnění hrnce se může poškodit již za dva roky normálního používání.

Vyberte vhodný materiál i velikost

Sledujte kvalitu dílenského zpracování i materiálu. Tlakové hrnce se dnes již většinou vyrábějí z nerezové oceli, která dobře vodí, je schopna udržet teplo a snadno se udržuje. Vy si tak v první řadě budete muset rozmyslet, pro kolik osob v něm nejčastěji budete připravovat pokrmy a od toho odvodit velikost hrnce neboli jeho objem. Nejčastějšími jsou tlakové hrnce, které mají zhruba šest až osm litrů. Ty pohodlně stačí na běžnou přípravu pokrmů pro čtyřčlennou rodinu.

Máte-li méně početnou domácnost, čas od času se dají sehnat také tlakové hrnce o objemu dva nebo tři litry. Znamenají v případě přípravy nižšího počtu porcí značnou úsporu, hrnec je totiž potřeba dostatečně naplnit vodou, a to zhruba do dvou třetin.

Ty největší mají objem deset a více litrů a oceníte je zpravidla jen párkrát do roka, například na zavařování sklenic. Ideální je proto si pořídit dva, jeden větší a menší na častější používání.

Nezapomeňte na zavírání a pojistky

Důležité je na hrnci i zavírání, často se setkáte s typem bajonetového zavírání, které je uživatelsky velmi jednoduše použitelné, neboť poklici pouze nasadíte a pootočíte. Moderní současné hrnce navíc bývají vybaveny už i pojistkou uzavírání. Druhým typem je oválné víko, které se vsune pod horní okraj hrnce a otočí. Typický byl tento systém hlavně pro starší tlakové hrnce z ne příliš odolného hliníku, nicméně se s ním setkáte u některých výrobců dosud.

Bezpečnostní ventily jsou rovněž již standardním vybavením současného tlakového hrnce. Měly by být minimálně dva – pracovní a bezpečnostní. Některé modely mají pojistek dokonce ovšem i pět. Důležité je nejen bezpečí, ale také pohodlí při manipulaci. Nejlepší je si reálně ověřit, jak vám držadla padnou do ruky. Materiál madel může být buď plast nebo kov. První varianta má výhodu v menším zahřívání, druhá zase ve větší odolnosti.

Neméně podstatné je také to, zda se dají jednotlivé součásti hrnce jako právě pojistky bez problémů vyměnit. Dostupnost náhradních dílů byste tedy neměli podcenit. Na čem naopak ušetřit většinou lze, to jsou doplňky typu digitální displej, bez kterých se v praxi většina běžných uživatelů může poměrně dobře obejít.

Nejnovější testy

20.04.2018: Test chytrých hodinek 2018


15.04.2018: Test počítačových židlí 2018 - magazín PC Games Hardware 3/2018


06.04.2018: Test zubních past 2018 - Konzument


12.02.2018: Test kuchyňských pánví 2018 - ETM Testmagazin


12.02.2018: Test sportovních fitness náramků a hodinek 2018


Další z kategorie "Kuchyňské spotřebiče & příslušenství"

Nejprodávanější tlakový hrnec

0 nejlepších v kategorii Tlakové hrnce podle testů evropských magazínů

Aktuální slevy


Diskuze



Copyright KTERY.CZ 2017, kontakt: admin@ktery.cz, Messenger boti od MessengerBots.cz Srovnat ceny tlakových hrnců na Heurece »