Vybíráme: pomalý hrnec

Takzvané pomalé vaření pomáhá potravinám zachovat především jejich původní chuť. Pro tento postup využijete speciální hrnec. Podle kterých kritérií si ho koupit a na co byste při výběru měli pamatovat?

Co to je pomalý hrnec a jak se používá

Většina receptů na vaření v pomalém hrnci je z masa, nicméně v něm pohodlně připravíte také například i rýži.

Jednoduše hrnec naplníte surovinami, nastavíte časovač a dál už si ho všímat nemusíte, o vše se postará sám. Jídlo se vaří průměrně mezi 4 až 10 hodinami, a to při teplotě cca 95 °C, což znamená těsně pod bodem varu. Jakmile se hrnec vypne, dokáže navíc udržet jídlo ještě teplé.

Můžete si tak pokrm nechat připravovat zatímco budete v práci a po návratu budete mít hotovou večeři. Hrnec nezvyšuje teplotu pracovní plochy, nebezpečí tedy nehrozí a nemusíte se bát nechat ho fungovat bez dozoru.

Na co se zaměřit při výběru

Klíčovým kritériem pro výběr je tak především jeho velikost odvíjející se od počtu strávníků. Nejběžněji se vyskytujícími jsou hrnce o objemu 5 nebo 6 litrů. Ty vám budou stačit pro přibližně dvě až tři osoby. Nejmenší hrnce mají cca 1,7 litru a malé hrnce pořídíte již za ceny od několika stokorun. Pamatujte na to, že ho nikdy nesmíte naplnit úplně „na doraz”, to znamená, že v šestilitrovém hrnci nevyprodukujete celých šest litrů omáčky.

Vařit v něm zvládnete snadno, hrnce se jednoduše ovládají, nemusíte nic složitě nastavovat, postačí stisknout tlačítko. Multifunkční hrnce dokáží navíc kromě pomalého vaření také například i připravovat pokrmy na páře.

Na výběr jsou modely s digitálním časovačem, případně bez něj. Díky časovači si nastavíte dobu vaření a uvidíte i zbývající čas přípravy. Pokud váš vybraný model vybavený časovačem není, můžete si ho pak ještě dodatečně dokoupit.

Podívejte se rovněž na to, zda výrobce uvádí, jestli je následně možné nádobu také umístit i na plynový nebo elektrický vařič, což u novějších variant již nebývá problém. Případně zda je možné ji dát také do trouby na dopečení pokrmu. Jídlo z pomalého hrnce totiž nebude mít charakteristickou křupavou kůrku, což by někomu mohlo vadit. Nádobu lze umístit také do mikrovlnné trouby pro pozdější ohřátí hotového jídla. Bez problémů ji můžete mýt i v myčce nádobí, údržba pomalého hrnce je proto velmi jednoduchá.

Příkon vlastního hrnce většinou činí 250W, a to ještě nikoli po celou dobu vaření. Navíc se keramická nádoba vyznačuje tepelnou setrvačností. Přestože je tedy hrnec v chodu několik hodin, jeho provoz zůstává velmi úsporný. Zpravidla pak disponuje dvěma či třemi různými stupni vaření, případně může být programovatelný, takže se čas i teplota dá nastavit variabilně.

Za kolik nakoupit

U nákupu platí, že nejdražší neznamená nutně nejlepší. Ceny za kvalitní nerezový hrnec se pohybují od cca 1 500 Kč, rozhodně se tak nedejte zlákat značkovými výrobky za desítky tisíc korun. V případě, že se vám podaří rozbít hrnec nebo nádobu, za několik stokorun pořídíte bez potíží také náhradní.

Další z kategorie "Kuchyňské spotřebiče & příslušenství"

Nejširší výběr pomalých hrnců najdete na Najít pomalý hrnec »
4 nejlepších v kategorii Pomalý hrnec podle testů evropských magazínů
1.
Koupit Russell Hobbs »

Russell Hobbs 19790-56

Hodnocení uživatelů: 92%


Nejlepší hodnocení - pomalý hrnec v testech a recenzích - 46% na základě 138 hodnocení

2.
Koupit Crock-Pot SCCPBPP605-050 »

Crock-Pot SCCPBPP605-050

Hodnocení uživatelů: 85%

3.
Koupit Morphy Richards »

Morphy Richards Slow cooker Flavour Savour 4.5 Liter

Hodnocení uživatelů: 85%

Hodnoceno méně než 5x

Kapacita3,5 l
Výkon800 W
Zjistit cenu Morphy Richards »
4.
Koupit Morphy Richards »

Morphy Richards Slow cooker Flavour Savour 6.5 Liter

Hodnocení uživatelů: 45%

Hodnoceno méně než 5x

Kapacita5 L
Výkon800 W
Zjistit cenu Morphy Richards »

Diskuze



Copyright KTERY.CZ 2017, kontakt: admin@ktery.cz Srovnat ceny pomalých hrnců na Heurece »